Tags

, ,

Hoe draag je je DNA uit in de teksten die je schrijft? Dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend of makkelijk. Daarom geef ik je hierbij vier tips die je een handje op weg helpen om je eigen stijl in het schrijven van teksten te ontwikkelen.

Zelfde taal
Gebruik in je teksten dezelfde woorden als die je zou gebruiken wanneer je met iemand in gesprek bent. Ga niet opeens ‘dure’ woorden gebruiken of ingewikkelde zinsconstructies maken als je dat normaal ook niet doet. Als mensen jouw tekst lezen, zou het moeten zijn alsof ze je horen praten.

Weerspiegel je waarden
Zorg ervoor dat waar jij voor staat – voor zover mogelijk – weerspiegeld wordt in wat, wanneer en hoe je schrijft. Vind je persoonlijke contact bijvoorbeeld belangrijk? Spreek mensen dan direct aan in je tekst. Is transparantie één van je kernwaarden? Gebruik dan korte zinnen en wees helder. Is ‘samen doen’ of samenwerking iets dat in jouw bedrijf hoog in het vaandel staat? Zorg er dan voor dat iedereen voldoende wordt meegenomen in de ontwikkelingen die gaande zijn, bijvoorbeeld door regelmatig een nieuwsbrief of e-mail met update te versturen naar belanghebbenden.

Gebruik geen containerbegrippen
Gebruik in teksten waarin je iets over je bedrijf schrijft geen containerbegrippen, maar leg uit wat het bewuste begrip precies voor jullie betekent. Neem nu het woord ondernemerschap: dat kan betekenen dat je risico’s neemt, dat je eigen initiatief verwacht of dat je een bepaald enthousiasme en ‘drive’ van medewerkers wilt zien. Als je het niet uitlegt, kan iedereen zijn eigen associaties op zo’n woord loslaten en voor je het weet, wordt jouw tekst verkeerd geïnterpreteerd. Wees dus zo specifiek mogelijk!

Geef voorbeelden
Een tekst wordt beter van voorbeelden die de boel verduidelijken. Voorbeelden maken inzichtelijk wat je precies bedoelt en roepen een beeld op. Zo’n beeld blijft hangen in iemands geheugen. Gebruik dus voorbeelden van situaties, ervaringen en momenten die illustreren wie jij bent en hoe je werkt. Het voorbeeld moet natuurlijk wel passen bij de boodschap die jij wilt overbrengen. Kies je voorbeelden dus met zorg.

Veel succes met je volgende tekst!

www.lelixxor.nl

Advertenties