Tags

, , , ,

Hoe ziet jouw (werkende) leven er over tien, vijftien jaar uit als je nu de lijn door zou trekken? Is dat een verhaal dat je energie geeft of zou je het boek dan het liefst nu dicht willen slaan?

Je kent ze wel: brieven aan je jongere ik. Wijze lessen over dingen die je toen had moeten weten of waarschuwingen om toch vooral dit of dat niet te doen. Je kunt het ook andersom doen. Je kunt een kijkje in de toekomst nemen door je verhaal nu door te trekken naar je verhaal straks.

Het verhaal van Pieter
Een voorbeeld. Dit is het verhaal van ‘Pieter’.
Er was eens… Pieter. Pieter was 35 jaar en werkte bij een middelgroot consultantsbureau. Na zijn studie bedrijfskunde was hij min of meer de consultantswereld ingerold en inmiddels werkte hij al acht jaar bij hetzelfde bedrijf. Hij had aardige collega’s, deed leuke klussen, verdiende een goed salaris. Misschien een beetje te goed, want hoewel hij graag eens wat anders wilde, leek het alsof het gras aan de overkant nooit groener was. En dus bleef hij zitten waar hij zat. Zitten waar hij zat… Zitten waar hij zat. Opeens is Pieter 56 jaar oud. Hij zit nog steeds bij hetzelfde consultantsbureau als waar hij op z’n 27e begon. Er waren wat fusies geweest, wat reorganisaties en de organisatie is nu echt anders dan toen, maar eigenlijk was hij nooit van zijn plek geweest. Wel was hij in de jaren die achter hem lagen langzaam omhoog geklommen.

Als ‘Pieter’ dit een mooi vooruitzicht vindt, moet hij blijven doen wat hij doet. Staat dit verhaal hem echter totaal niet aan, dan is het zaak daar iets aan te doen.

Verbitterd
Hoe ziet jouw verhaal eruit? Heb je de lijn al doorgetrokken? En… word je er vrolijk van? Is het iets waar je trots op bent? Of schaam je je er misschien voor?

Misschien is het een verhaal waarin je jouw DNA uitleeft en ontdekt. Of het is een verhaal waarin je verbitterd bent over alles wat je niet gedaan hebt. Jíj bent degene die het verhaal een wending kan geven. De enige die het verhaal van je leven en werk schrijft, ben jij. Jij bent degene die het gevecht aan moet gaan met de draken die je tegenkomt, hoe ongevaarlijk ze misschien ook lijken. Jij bent ook degene die anderen kan vragen je te helpen er een geweldig verhaal van te maken met een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’.

Welk verhaal schrijf jij?

www.lelixxor.nl

Advertenties