Tags

, , , , , ,

Je bent de prinses in een sprookje en je wacht al jaren op je prins. Waarom duurt het zo lang voordat hij je komt redden? Wat is er aan de hand? Je bent toch zeker Doornroosje niet, die eerst 100 jaar moest slapen voor er een prins kwam?

Op een dag kijk je echter in de spiegel en doe je een gruwelijke ontdekking. Je bent helemaal geen prinses. Je bent een prins! En ergens ver weg zit een prinses op jóu te wachten tot je haar eindelijk komt redden. Hoe heb je je zo kunnen vergissen? Je springt op je paard en spoedt het avontuur tegemoet.

Enorme consequenties
Komt dit in het echte leven niet voor denk je? Oh, zeker wel! Bedrijven, organisaties en personen kunnen zonder dat ze het in de gaten hebben in het verkeerde verhaal zitten of een personage spelen dat ze helemaal niet zijn. En dat heeft enorme consequenties voor hun eigen verhaal: dat staat stil.

Een paar voorbeelden

  • Je bent een bepaalde opleiding gaan doen, omdat je vrienden het ook deden, je vader het belangrijk vond of jij zelf dit veel verstandiger vond dan die ene studie zonder toekomstperspectief die je eigenlijk veel leuker vond.
  • Met je bedrijf wil je niet teveel afwijken van wat gebruikelijk is in de bedrijfstak. Je houdt je concurrentie nauwlettend in de gaten en denkt: ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’.
  • Regels, procedures en wetgeving maken de dienst uit in de organisatie. Voor eigen inbreng, de professionaliteit en kunde van medewerkers, is weinig ruimte. ‘In grote organisaties gaat dat gewoon zo. Kijk maar naar andere organisaties van deze omvang.’

Gericht op de buitenwereld
In bovenstaande voorbeelden is van authenticiteit nauwelijks sprake. Het eigen DNA, potentieel, motivatie en passie komen niet aan bod. In de voorbeelden is men vooral gericht op de buitenwereld: wat doen anderen, wat vindt ‘men’. Rekening houden met wat er om je heen gebeurt, is natuurlijk goed, maar daarbij hoor je jezelf niet te verliezen!

Opgesloten
Verlies je jezelf wel uit het oog, dan loop je het gevaar een figurant te worden in het verhaal van een ander. Je sluit wie jij bent op in het torenkamertje en zet zo je eigen verhaal stil. Terwijl je door vanuit je DNA te werken (en te leven) echt van betekenis had kunnen zijn voor anderen – en zelf veel voldoening had ervaren.

Nu maar hopen dat het geen 100 jaar duurt voor iemand je wakker kust…

www.lelixxor.nl

Advertenties