Wij zijn de beste! Hier vindt u alles het goedkoopst! Beter dan de concurrent! Zomaar wat kreten die je kunt vinden in allerlei reclame-uitingen. Wat een onzin, want daar gaat het toch helemaal niet om?

Het gaat om goed, niet om beter, best. Het gaat om doen wat je kunt, je potentieel gebruiken, doen waar je blij van wordt.

Neem nou een appelboom. Op een gegeven moment kun je uit deze boom appels plukken. De boom maakt zich niet druk of hij wel de rondste, gaafste, glanzendste, lekkerste of knapperigste appels aan zijn takken heeft hangen. Hij doet gewoon waar hij goed in is, waar hij voor gemaakt is.

Nu even niet
Stel, dat ik een appel uit de betreffende boom zou eten en ik zou hem niet lekker vinden smaken. Wat zegt dat dan? Dat de appelboom geen appels aan zijn takken heeft hangen? Nee, het zegt alleen maar dat ík ze niet lekker vind op dat moment. Een ander kan er van smullen. Misschien zou ik ze op een ander moment wel lekker vinden, maar had ik nu meer behoefte aan een zak friet.

Zo is het ook met bedrijven en mensen. De beste? Voor wie dan? Wat de een het beste vindt, vindt de ander drie keer niks. Wat op het ene moment geweldig is, daar taal je op een ander moment niet naar.

Kijk naar jezelf
Door onszelf te pushen ‘beter’ te zijn dan de ander, gaan we volgens mij voorbij aan waar het om gaat. Het gaat niet om (de vergelijking met) de ander, het gaat om jezelf. Haal jij eruit wat erin zit? Doe jij waar je goed in bent? Zit jij op de juiste plek? Als dat het geval is, is er altijd iemand voor wie jij van toegevoegde waarde bent en kun je gewoon naast die ander (be)staan die hetzelfde doet. Omdat je misschien wel hetzelfde dóet, maar niet hetzelfde bént en dus voeg je allebei iets anders toe.

Ontdek waar jij voor gemaakt ben, waar jouw potentie ligt en doe dat. Niets meer en niets minder. Als iedereen dat zou doen, wordt de wereld echt een stukje mooier denk ik.

www.lelixxor.nl

Advertenties