Tags

, , , , , ,

Vroeger, heel vroeger, waren mensen vooral onderdeel van de groep, de stam en de natuur. Ze waren zich niet bewust van hun eigen identiteit, maar voelden zich verbonden met alles wat leefde.

Van persoonlijke ontwikkeling was toen uiteraard geen sprake, maar inmiddels hebben we dat meer dan goed gemaakt. Het meest prangende vraagstuk van zowel startende ondernemers als gevestigde bedrijven is ‘hoe onderscheid ik mezelf’ en ‘hoe profileren we ons in de markt’.

Roep om echtheid
Toch blijkt dat ook niet alles te zijn. De roep om openheid, authenticiteit en oprechtheid klinkt niet voor niets steeds meer. Er is een groeiende behoefte aan verbinding. Verbinding met degene van wie je koopt, met wie je zaken doet, met wie je samenwerkt en met je organisatie. En echte verbinding komt nu eenmaal pas tot stand als er openheid is. Als je weet wie de ander is en waar hij voor staat.

Eigenheid in verbondenheid
Ik denk dat het tijd is om onze eigenheid te ervaren in verbinding met die ander. Dat organisaties zich onderscheiden door hun DNA – wie ze zijn – en door wat dat betekent voor wat ze doen en hoe ze de dingen doen. Dat leiders hun eigen verhaal vertellen en laten zien we ze zijn als mens. Door een stuk van jezelf te laten zien, nodig je de ander uit dat ook te doen. Zo komen verbindingen tot stand. Zo komen geweldige prestaties tot stand. Zo creëer je magie in relaties. Zo krijg je fantastische organisaties. Zo zien we mensen en dingen hoe ze zijn: uniek én verbonden.

De eerste stap
Hohoho… en wie zet dan de eerste stap? Wie stelt zich als eerste kwetsbaar op? Wie gaat zichzelf als eerste onderscheiden door écht authentiek te zijn? Dan is nu precies iets voor…. de ander. En daar zit de crux. Er is een groeiende behoefte aan openheid en echtheid, en tegelijkertijd bestaat er grote huiver om open en oprecht te zijn. Er is een enorme drempel om die eerste stap te zetten.

Grens bereikt
Toch… als je op zoek bent naar meer groei in je organisatie of als persoon, dan is het zaak die verbinding op te zoeken; eerst met jezelf (wie ben ik eigenlijk) en vanuit daar met de ander. We hebben de grenzen van wat we alleen kunnen bewerkstelligen inmiddels wel bereikt. Er is iets anders nodig om verder te kunnen groeien. Andere resultaten vragen om een andere aanpak. Wie durft?

www.lelixxor.nl

Advertenties