Tags

, , ,

Hoe vaak denk je bewust na over alles wat je doet? Veel dingen doe je gewoon, zonder er over na te denken. Het is een automatisme geworden.

Wat voor personen geldt, geldt natuurlijk net zo goed voor organisaties. Het ‘zo doen wij dit hier’ is een bekende uitspraak die je ongetwijfeld wel eens gehoord hebt, of misschien heb je zelf deze zin wel eens uitgesproken. Waarom je het ‘zo’ doet, staat niet ter discussie. Het ís gewoon zo.

Cultuur is gestold gedrag
Cultuur wordt dat genoemd. ‘Dit is wie we zijn’, wordt er dan gezegd. Maar… is dat wel zo? Wat je doet, is namelijk niet wie je bent. Of: wie je wilt zijn. Soms doe je dingen die eigenlijk helemaal niet bij je passen of die je eigenlijk niet (meer) wilt doen, maar ooit heb je dat jezelf aangeleerd en zie er dan nog maar eens mee te stoppen… Gedrag wordt een gewoonte en uiteindelijk wordt dat cultuur. Cultuur is gestold gedrag zou je kunnen zeggen.

Destructief
Als kind kun je jezelf bepaald gedrag aanleren, omdat je het gevoel hebt dat je jezelf moet beschermen en dat gedrag helpt daarbij. Als volwassene vertoon je dat gedrag misschien nog steeds, terwijl het niet past bij je persoonlijkheid en inmiddels zelfs destructief is geworden. Ook in organisaties kunnen gewoontes ontstaan, procedures opgetuigd en processen ingericht worden omdat dat ‘ooit’ handig was, maar nu werken ze misschien tegen je. Niemand weet meer waarom het gebeurt en vaak vraagt niemand zich dat meer af.

Gevangenis
Wie je bent – je identiteit, je DNA – is echter iets anders. Als je je bewust bent van je DNA zul je jouw gedrag daarop afstemmen. Dan doe je dingen in lijn met wie je bent. Als kind ben je je daar echter niet van bewust (en je heb in een onveilige situatie wel iets anders aan je hoofd) en in een organisatie is de identiteit helaas niet altijd duidelijk, waardoor er zaken gedaan worden die eigenlijk helemaal niet passen bij het DNA. Zo kan het gebeuren dat DNA en gedrag/cultuur vaak niet hetzelfde zijn. Gedrag en cultuur kunnen dan zelfs aanvoelen als een gevangenis.

Basale vragen stellen
De oplossing hiervoor? Ga op zoek naar wie je bent (als organisatie) en kijk daarbij niet naar gedrag. Nee, ga op zoek naar waar je energie van krijgt, waar je naar verlangt, hoe je de wereld ziet, waar je goed in bent, waar je vandaan komt en wat je belangrijk vindt. Natuurlijk is dat niet alleen iets wat het management doet, zo’n traject doe je samen, want de organisatie is van iedereen. Durf die basale vragen te stellen en ontdek vervolgens of gedrag, processen en procedures dan nog wel passen bij wie je bent.

Veel plezier bij die ontdekkingsreis!

www.lelixxor.nl

Advertenties