Tags

, , , ,

Je doet een spelletje en je ruikt de overwinning al. Nog even dat punt binnenhalen en dan… En dan word je toch nog ingehaald en moet je alle zeilen bijzetten.

Hoe vaak het mij niet is gebeurd dat ik met tennis met 40 – 0 voorstond en dat ik toch nog verloor. Inmiddels ben ik erachter hoe dat komt. Zodra ik ga denken aan mijn overwinning straks, ben ik weg uit het hier-en-nu. En daar worden nu net de punten gemaakt die je nodig hebt om straks blij te zijn.

Slag voor slag
Elke keer gaat het weer over het punt dat nu gemaakt moet worden. Je wint niet door aan de overwinning te denken en het gaat niet met hele games of sets tegelijk. Nee, als ik even bij tennis blijf, dan gaat het over elke keer weer die bal goed terugslaan. Het gaat slag voor slag, punt voor punt. Steeds gefocust op wat je nu aan het doen bent.

Eigenlijk nogal logisch, maar voor mij toch een hele eye opener als ik aan het spelen ben. Het leuke is dat het niet alleen van toepassing is op tennis of andere spelletjes en sporten, maar eigenlijk op alles.

Vast in je baan
Ik kom wel eens mensen tegen die zeggen: “Ja, werken vanuit je DNA… dat zou ik ook wel willen, maar ik zit nu eenmaal vast in deze baan en daar kan ik niet zo veel.” Of organisaties die denken: “Zo’n cultuurverandering is een enorm traject, laten we ons maar gewoon focussen op onze dienstverlening en verder niet.”

Kleine veranderingen
Ook hier geldt: probeer niet meteen met zevenmijlslaarzen naar het eindresultaat te gaan. Dat werkt alleen maar ontmoedigend, want over het algemeen gaat het inderdaad niet zo snel en makkelijk. Ook het ontdekken van en werken vanuit je DNA gaat stap voor stap. Beginnen met het doen van kleine veranderingen die misschien niet eens iedereen opvallen. Als je dat echter blijft volhouden en je kijkt na twee jaar achterom, dan zie je dat er wel degelijk veel veranderd is.

De eerste stap
Het gaat misschien langzaam, maar het mooie is wel dat kleine veranderingen minder weerstand oproepen en dat is een groot pluspunt. Kleine veranderingen zijn vaak makkelijk in te passen en goed te begrijpen; ze kosten weinig moeite. Alleen kosten ze wel een berg geduld en dat is misschien nu juist de bottleneck. Maar ja… ook een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap [Lao-Tse].

www.lelixxor.nl

Advertenties