Tags

, , , ,

Cinderella“Zou wie ze echt was genoeg zijn? Er was deze keer geen magie om haar te helpen. Dat is waarschijnlijk het grootste risico dat we allemaal nemen: gezien worden zoals we echt zijn.”

Aan het einde van de film Cinderella (2015) komen de officieren die met het verloren glazen muiltje het hele land door zijn gegaan ook bij het huis waar Assepoester met haar stiefmoeder en -zusjes woont. Assepoester zit opgesloten op zolder terwijl haar stiefzusjes zich tevergeefs in het schoentje proberen te wurmen. Een officier ontdekt dat er nog iemand is en sommeert de stiefmoeder hem naar Assepoester te brengen. Op het moment dat Assepoester naar beneden loopt om het glazen schoentje te gaan passen, wordt bovenstaande tekst uitgesproken.

Jezelf laten zien
Deze keer had Assepoester geen mooie jurk aan, geen koets en geen prachtig kapsel. Nee, ze had haar oude jurk aan, zwarte vegen op haar handen en de priemende ogen van haar stiefmoeder in haar rug. Ze moest zich laten zien zoals ze echt was.

Authenticiteit, je kwetsbaar opstellen, de mens achter het zakelijke masker laten zien; allemaal erg belangrijk in onze tijd. Maar hebben we eigenlijk wel een idee wat dat betekent?

Niet te veel anders
Soms lijkt het wel alsof we vooral authentiek willen líjken. Een authentiek masker opzetten, zonder dat we ons echt hoeven te laten zien. We willen opvallen zonder ons hoofd boven het maaiveld uit te steken. We willen de rode appel tussen alle groene zijn als het maar geen negatieve consequenties heeft. We willen ons eigen verhaal vertellen, als het maar niet teveel afwijkt van wat de buurman vertelt.

Je hebt wat te vertellen
Maar wie ben je nu echt? Echt jezelf zijn zou zo maar eens kunnen betekenen dat je een afwijkende positie inneemt. En ja, daar kun je op aangesproken worden. Door klanten die helemaal enthousiast zijn en door anderen die het drie keer niets vinden wat je doet. Kun je daar mee omgaan?

Als je stevig in je eigen verhaal geworteld bent, kun je dat aan. Als je trots bent op je eigen verhaal, dan maakt het niet uit hoeveel het afwijkt van dat van de buurman. Als je gelooft in wat je doet, dan durf je best je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Laat ze je maar zien; je hebt wat te vertellen!

Net als Cinderella loop je dan met opgeheven hoofd de kamer binnen. Dit is wie ik ben.

www.lelixxor.nl

Advertenties