Tags

, ,

Acquisitie, en dan met name koude acquisitie, kan voor de zelfstandige ondernemer een waar schrikbeeld zijn. Negen van de tien eenpitters beleeft hier weinig plezier aan. Ben jij er ook zo een?

Dan heb ik misschien schokkend nieuws voor je. Misschien ligt het niet aan je acquisitiekwaliteiten, misschien komt het niet door je slechte ervaringen, omdat je ‘niet zakelijk’ of juist te verlegen bent. Misschien ligt het allemaal aan je verhaal.

Geloven in je verhaal
Als ik om me heen kijk, zie ik dat mensen die echt ergens in geloven, er als vanzelf enthousiast over zijn en erover praten. Degenen die helemaal in hun verhaal zitten, hebben er geen moeite mee te vertellen waarom juist hun product of dienst zo goed is. Of waarom je ook echt eens X geprobeerd moet hebben.

Zij geloven in hun verhaal. Dat roept de vraag op of jij echt, ook heel diep van binnen, gelooft in je eigen verhaal. Ben je diep geworteld in dat verhaal of twijfel je ergens aan wat je zegt? Ken je de ervaring dat je het verhaal van iemand anders prima kunt verkopen, maar dat van jezelf niet? “Ja”, zeg je nu misschien, “maar het is toch gewoon heel moeilijk om jezelf te verkopen. Dat weet toch iedereen?”

Moeilijk jezelf verkopen
Maar waarom is het dan zo moeilijk om jezelf te verkopen? Omdat je vindt dat je eigenlijk niet trots mag zijn op wat je zelf doet? Omdat je niet overtuigd mag zijn van je eigen kwaliteiten en sterke punten? Omdat je eigenlijk een verhaal verkoopt dat niet helemaal aansluit bij waar je energie van krijgt?

Heel veel van die zaken spelen onbewust; je hebt dus geen idee dat dit een rol speelt als je de telefoon pakt om toch maar weer eens te gaan bellen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Wel dus.

’t Gaat vanzelf
Zolang er elementen zijn die jouw eigen verhaal saboteren of wanneer je met het verkeerde verhaal bezig bent, dan kost acquisitie meer energie dan zou hoeven. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je zonder enige belemmering zou bellen en op mensen af zou stappen… Als je in het goede verhaal zit, gaat dat eigenlijk als vanzelf, weet ik uit eigen ervaring.

Klopt jouw verhaal?

www.lelixxor.nl

Advertenties