Tags

, , , ,

Veel mensen zullen het Lidl-gevoel van ‘lekker… en dit is ook lekker’ wel herkennen. Alles is leuk. En dus stap je overal in en heb je het altijd lekker druk. Of te druk. Dat kan ook.

Veel (zelfstandige) professionals missen daardoor ook focus. Als ‘leuk’ de enige graadmeter is, waar ga je dan naartoe? Je kunt heel druk zijn, zonder dat je echt vooruitgang boekt of komt waar je zijn wilt. Zonder dat je écht het gevoel ervaart dat je doet wat je moet doen.

Juiste graadmeter
De vraag is of ‘leuk’ de juiste graadmeter is om je werk te kiezen. Want ja, er is zoveel leuk. Ik ben ooit de communicatie ingegaan, omdat ik alles leuk vond en als communicatieadviseur kon ik me fijn met veel dingen tegelijk bezighouden. En hoewel dat leuk was, was het op een gegeven moment niet meer bevredigend.

Korte rush
Leuk is blijkbaar niet altijd hetzelfde als bevredigend. Leuk hoeft je ook niet per se energie te geven. Misschien geeft het even een korte rush, maar voor de lange termijn heb je er niets aan. Vergelijk het met een Snickers tegenover een bruine boterham. De eerste geeft een enorme piek in je bloedsuikerspiegel, maar veroorzaakt ook een behoorlijke duikeling daarna. Een bruine boterham geeft z’n suikers langzaam af en geeft voor een veel langere tijd energie, met behoud van een gelijkmatige bloedsuikerspiegel.

Aangesloten op je energiebron
Daarom deel ik sinds kort mijn tijd in volgens het principe ‘dit is leuk’ en ‘dit geeft me (langdurig) energie’. De eerste groep is heel groot en de tweede een stuk kleiner. Soms moet je eerst uitproberen in welke groep iets valt. Een beetje experimenteren dus. Wat ik inmiddels wel weet is dat hoe meer je vanuit de tweede groep werkt, hoe meer je vanuit je DNA werkt. Daar ben je namelijk aangesloten op je energiebron!

www.lelixxor.nl

Advertenties