Tags

, , , ,

these-butterfly-effect-spiralsKen je het ‘butterfly effect’? En nee, ik heb het niet over de gelijknamige film, maar over de de chaostheorie van Edward Lorenz. Na een aantal experimenten stelde hij dat de vleugelslag van een vlinder in Brazilië maanden later een tornado kan veroorzaken in Texas.

Alles is met alles verbonden en het kleinste gebaar op de ene plek kan zijn uitwerking hebben op een andere plek. Denk maar eens aan de film ‘Pay it forward’. Trevor krijgt een opmerkelijke opdracht van zijn leraar maatschappijleer: bedenk een manier om de wereld te verbeteren. Trevor bedenkt een plan, waarbij iedereen een goede daad moet doen voor drie mensen, die dat op hun beurt ieder weer bij drie anderen moeten doen. Op het eerste gezicht lijkt het idee te mislukken, maar na een tijdje slaat het toch aan, wat een geweldige verandering teweegbrengt in de omgeving van Trevor. Uiteindelijk komt hij zelfs op het nieuws en raakt “Pay It Forward” nationaal bekend. [samenvatting van Wikipedia]

Betekenisvol toeval
In het geval van Trevor zien we duidelijk oorzaak en gevolg, maar vaak kunnen we geen directe oorzaak aanwijzen waarom iets (nu) gebeurt. Heb je het wel eens meegemaakt dat je ergens mee bezig was en dat je precies de juiste mensen tegenkwam, het juiste boek las of iets hoorde wat precies voor jou bedoeld leek op dat moment? Wij zien toeval, chaos. Carl Jung noemt het synchroniciteit, betekenisvol toeval. Je kunt geen directe oorzaak aanwijzen waarom iets gebeurt, maar het is voor jou op dat moment wél van betekenis.

Alles is verbonden
Dat laat zien dat er een ordening is die voor ons vaak niet duidelijk is, maar dat betekent niet dat deze niet bestaat. Alles is met alles verbonden. En dat betekent ook iets voor jou: welke invloed heb jij – in je werk, met je bedrijf, privé – op de wereld om je heen? Wat jij doet, zet iets in beweging. Soms direct zichtbaar; oorzaak en gevolg. Soms veel minder zichtbaar als instrument van betekenisvol toeval.

Mensen en organisaties die hun echte verhaal leven, werken in lijn van hun bedoeling. Zo kun je een constructieve bijdrage leveren.

www.lelixxor.nl

Advertenties