Tags

, , , , , ,

Ieder zichzelf respecterende onderneming, leider en ondernemer heeft een visie. Een lonkend toekomstperspectief, je weet waar je naartoe wilt. Straks wordt alles beter. Nu valt er vooral een heleboel te verbeteren.

Dit geldt net zo goed voor personen. Jaarlijks bespreek je je persoonlijke ontwikkelplan, want stilstaan is geen optie. Ook hier is genoeg te verbeteren. Als dat ene maar opgelost is, dan wordt alles anders…

Ik ben de eerste die zal zeggen dat dat allemaal belangrijk is. Jezelf willen ontwikkelen, streven naar verbetering, het zit in mensen. Aristoteles zei al: “Alles wat bestaat, probeert zich te ontwikkelen totdat het zijn hoogste vorm bereikt heeft.” Dat zit in ons DNA.

De toekomst dwingen
Maar toch… als we alleen maar kijken naar straks, dan vergeten we het nu. Het hier-en-nu. Dan zijn we zo bezig met hoe het gaat worden, dat we vergeten te kijken naar hoe het ís. Of we zien alleen maar wat er niet deugt en daarmee schieten we automatisch in de verbetermodus. In die modus speelt controle – of de illusie ervan – een grote rol. We dwingen de toekomst in een bepaalde richting met onze verbeterdrang.

Het gebeurt toch wel
Misschien kan het ook op een zachtere manier. Een manier die meer aansluit bij het hier-en-nu. Waarbij je niet zelf allerlei to-do-lijstjes en verandertrajecten opstelt, maar dingen meer laat gebeuren. Kijkt wat er zich ontvouwt aan ontwikkelmogelijkheden. Als je de uitspraak van Aristoteles op een andere manier leest, kun je er ook in zien dat alles zich toch wel ontwikkelt, ongeacht of wij daar enorme druk op zetten. Simpelweg omdat het in ons DNA zit.

Vanzelf veranderen
In onze verbetermodus mogen bepaalde dingen er niet zijn. Ze moeten veranderd worden tot iets beters. Dat is hard werken. Als we uitgaan van het feit dat verandering hoort bij het leven zelf en dat alles wat bestaat zich altijd probeert te ontwikkelen totdat het zijn hoogste vorm bereikt heeft, dan kunnen we veel meer loslaten. Alles mag er zijn en je vertrouwt erop dat het op dit moment goed is zoals het is. Als alles een plek heeft, zal het zich op het geschikte moment vanzelf veranderen.

Vertrouwen op het natuurlijk proces
Verandering is dan niet iets wat op een bepaald moment in een bepaald traject gebeurt, maar iets waar je continu mee bezig bent en voor open staat. Dat vraagt om vertrouwen in het natuurlijke proces van verandering; verandering vanuit je DNA.

Het lijkt in eerste instantie misschien een belachelijk idee om dit in organisaties toe te passen. Maar is dat echt zo? Is het niet vooral de angst om los te laten en geen controle uit te oefenen, om niet te weten waar het heen gaat, die ons beperkt? De arrogantie dat wij het ’t beste weten?

Stel je eens voor wat er kan gebeuren, als we ons vanuit het hier-en-nu laten verrassen…

www.lelixxor.nl

Advertenties