Tags

, , , , ,

Ik kan de laatste tijd geen boek openslaan, nieuwsbrief lezen of zelfs een opleiding volgen of ik kom Inanna tegen (en haar zus Ereshkigal). Het is een Soemerische mythe over de godin Inanna. Vooral het verhaal dat Inanna afdaalt naar de onderwereld waar Ereshkigal heerst, staat inmiddels in mijn geheugen gegrift. Het is vast een thema waar ik iets mee moet doen…

Waarom ik dat denk? Carl Jung zei het al: wat je buiten tegenkomt laat zien wat er binnen speelt. Dat geldt dus niet alleen als je een bepaald verhaal steeds tegenkomt, het is veel breder dan dat. Wat dacht je van het feit dat je steeds mensen tegenkomt aan wie je je behoorlijk ergert, tegen wie je opkijkt of die je eigenlijk liever wilt vermijden. Dat zijn de mensen die jou iets te vertellen hebben.

Wat je buiten ziet, moet je binnen doen
Van die mensen kun je iets leren, hoe irritant dat soms ook mag lijken. Erger je je aan het nonchalante gedrag van die ene collega? Of misschien aan je partner of kinderen? Misschien wil het jou laten zien dat je teveel verantwoordelijkheid neemt en dat je meer mag loslaten, maar dat zover hebt weggestopt dat je het niet meer kunt vinden. Bewonder je die vakbroeder, omdat hij zo goed is in wat hij doet? Misschien wil je onbewuste je laten zien dat jij dezelfde kwaliteiten in je hebt, maar ze nog verder mag ontwikkelen. Het is vaak een stuk makkelijker om dingen buiten je te zien, dan binnenin je en daarom is het mooie (maar soms ook vervelende) projectiemechanisme er om ons een handje te helpen bij onze ontwikkeling. De vraag is: ‘Wat heb ik hier te leren’ en ga op die ontdekkingsreis!

Het Chinese verhaal van de regenmaker illustreert dit principe heel mooi.

Er is een dorpje dat al maanden gebukt gaat onder extreme droogte. Wat de mensen ook proberen, er wil maar geen regen vallen. Ten einde raad besluiten ze de hulp in te roepen van een beroemde regenmaker. De regenmaker komt en hoort de problemen aan. Hij vraagt om een hut, eten en drinken voor een paar dagen. Hij vertelt dat hij bij zijn werk absoluut niet gestoord mag worden en dat het belangrijk is dat iedereen van het dorp weer gewoon aan het werk gaat. De dorpelingen luisteren, blij dat misschien iemand iets voor hen kan doen. En het wonder geschiedt: na drie dagen komt de regen met bakken uit de hemel. De dorpelingen haasten zich naar de hut van de regenmaker; hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen? De regenmaker lacht. “Heel eenvoudig, toen ik hier kwam was er een enorme chaos, niemand deed meer wat hij of zij moest doen. Ik ging naar de hut en bracht mezelf op orde. Doordat ik mezelf op orde bracht en jullie gevraagd had weer aan het werk te gaan, kwam alles bij jullie en in het dorp weer op orde. Toen het dorp op orde was, kwam ook de natuur weer op orde en ging het regenen.” 

www.lelixxor.nl

Advertenties