Tags

, , , ,

Het verhaal van Jona in de walvis, wie kent het niet? Maar weet je ook hoeveel ‘Jona’ jij in jezelf hebt?

Jona wordt geroepen tot een opdracht. Maar Jona heeft helemaal geen zin in die taak en vlucht, precies de andere kant op. Hij kan mee met een schip dat hem nog verder van zijn oorspronkelijke bestemming brengt. Eenmaal in het schip valt hij in een diepe slaap. Dan steekt er een zware storm op en de zeelieden worden bang, ze gooien hun lading overboord, maar het helpt allemaal niets. De kapitein gaat op zoek naar Jona en vindt hem slapend in het ruim. “Kom op, hoe kun je slapen bij zulk noodweer, word wakker!”

De zeelieden hebben ondertussen het lot geworpen, want zo’n storm steekt niet zomaar op. Het lot valt op Jona. Dan vertelt Jona dat hij gevlucht is voor zijn taak en geeft aan dat ze hem maar in de zee moeten gooien. De zeelieden willen daar niet aan, maar de zee wordt steeds onstuimiger en uiteindelijk doen ze wat Jona zegt. De zee wordt meteen rustig. Jona wordt opgeslokt door een grote vis. Donker, eenzaam en verlaten. In die situatie gaat hij weer op zoek naar God. Wanneer hij na drie dagen in het donker aan land gespuugd wordt, gaat Jona wél op weg om zijn roeping te vervullen. Hij heeft zich overgegeven aan iets dat groter is dan hijzelf.

Rare oprisping
Herken je dit uit je eigen leven? Dat je de andere kant opgaat van waar je eigenlijk heen moet? Je hart volgen heeft teveel consequenties, denk je. Het gooit teveel overhoop. En dus neem je de weg van de minste weerstand en eigenlijk voelt dat nog goed ook. Je zucht opgelucht: “Zie je wel, die rare oprisping, dat was alleen maar een bevlieging. Ik heb toch de goede kant gekozen.”

Je eigen opdracht volgen
Totdat de storm opsteekt. Je hebt het zelf niet eens in de gaten. Misschien moeten anderen je erop wijzen. Eerst probeer je nog een beetje half, half de boel te sussen. Iets minder werken, iets meer tijd voor jezelf. Maar uiteindelijk besef je dat dat niet werkt, je moet terug naar je eigen kern. Luisteren naar je hart, je eigen opdracht volgen. Pas dan valt alles op z’n plek en weet je dat het écht klopt.

www.lelixxor.nl

Advertenties