Tags

, , ,

Kintsugi_Cultura_Inquieta3Niemand zit te wachten op tegenslag. Ontslag, ziekte, een relatie die overgaat… ze horen bij het leven, maar over het algemeen hoop je dat zulke situaties aan je voorbijgaan.

Weet je hoe parels ontstaan? Als in de schelp van een mossel iets ‘vreemds’ (zoals een zandkorrel) binnendringt, kapselt de mossel deze indringer in. De zandkorrel wordt ingekapseld in laagjes parelmoer.

Ken je het Japanse kintsugi? Kintsugi ontstond in de 15e eeuw toen een Japanse keizer zijn favoriete theepot brak en zijn vakmensen de opdracht gaf hier een mooie oplossing voor te vinden. Zij kwamen met het idee om de theepot met goudlijm weer aan elkaar te plakken. Met kintsugi worden breuken en oneffenheden dus niet zoveel mogelijk onzichtbaar gemaakt, maar juist benadrukt en mooier gemaakt.

Onze parels
Wat als alle nare dingen in het leven, alle barstjes en scheuren die we oplopen onze parels zijn, onze kans om de breuken met goudlijm te herstellen?

We komen als prachtig wit bord, nog helemaal gaaf, ter wereld. In de loop der tijd is het onvermijdelijk dat er krasjes op het bord komen, doffe plekken ontstaan en stukjes afbreken. Misschien breken we wel doormidden of vallen we uiteen in duizend stukjes.

Helemaal van goud
Proberen we alles zo goed en zo kwaad als het gaat onzichtbaar te lijmen en doen we of er niets aan de hand is? Verstop je je helemaal achterin het keukenkastje? Of maak je het bord weer heel met goudlijm? Misschien is het wel de bedoeling dat we aan het einde van ons leven helemaal van goud zijn…

www.lelixxor.nl

Advertenties