Tags

, , , ,

dnaToen ik net de term ‘werken vanuit je DNA’ begon te gebruiken, zei iemand tegen mij: “Joh, dat klinkt veel te medisch en abstract. Dat werkt niet.” Nu ben ik best eigenwijs en ik besloot de term gewoon te blijven gebruiken, ook omdat ik eerlijk gezegd niet wist hoe ik het anders moest noemen.

Gelukkig is inmiddels gebleken dat mensen niet afgeschrikt worden door de term en ik heb geloof ik nog nooit iemand gesproken die dacht dat het daadwerkelijk over biologisch DNA ging. Ik gebruik het woord ‘DNA’ symbolisch. Voor mij is DNA iets dat iemand uniek maakt en dat wordt bepaald door de combinatie van onder andere:

 • gedrag
 • kennis
 • ervaring
 • kwaliteiten
 • zwaktes
 • overtuigingen
 • karaktereigenschappen
 • afkomst (familiesysteem, cultuur)
 • opvoeding
 • menselijk oerweten (archetypen)
 • datgene waarvan je bewust bent én ook datgene wat nog onzichtbaar aanwezig is in je (onbewust)

Veel te ontdekken
Wist je dat je onbewuste vele malen groter is dan je bewustzijn? Dat betekent dat we nog heel veel niet weten over ons eigen DNA. Net zoals we voor een groot deel van het biologische DNA nog steeds niet weten welke functie het vervult, is er dus ook voor ons symbolische DNA nog een heleboel te ontdekken.

Het DNA vormt de bouwstenen van jouw verhaal. Als je nog niet alle bouwstenen hebt, betekent het dus ook dat je verhaal nog niet vastligt. Met alles wat je over jezelf leert, schrijf je een nieuw stuk van je verhaal.

Signalen
Je kunt ervoor kiezen om dezelfde pagina steeds weer te blijven herlezen, maar denk je eens in hoeveel nieuwe bladzijden er nog op je wachten… Wie weet wat er nog in je schuilt, klaar om gezien te worden? Klaar om geleefd te worden? En het mooie is: datgene wat zich graag wil laten zien, geeft je signalen. De vraag is alleen of jij de signalen herkent. Daarover de volgende keer meer…

www.lelixxor.nl

Advertenties