Tags

, , , ,

stop-geweldWe leven in een maatschappij waar authenticiteit en individualisme belangrijk gevonden worden. Dit is echter vooral iets van de oppervlakte en de buitenkant: van gepersonaliseerde bankpasjes, doen waar jij zin in hebt en een eigen kledingstijl.

Hoewel we talloze keuzes hebben, is het erg moeilijk om echt je eigen keuzes te maken. Een eigen gezicht is goed, als je nog maar wel in een hokje past. En zo zie je in ieder hokje een heleboel individuen die nog steeds niet echt zichzelf (kunnen of durven) zijn. Takken die uitsteken worden gesnoeid en vleugels gekortwiekt. Zo doen we onszelf geweld aan.

Bewust of onbewust gaan we mee in ‘hoe het hoort’, wat er verwacht wordt en waarvoor je betaald wordt. We gaan van ‘to do-lijst’ naar mailbox en van verplichting naar verantwoordelijkheid. Voor een groot deel doen we wat iedereen doet, met hier en daar wat persoonlijke keuzes die de schijn geven van vrijheid.

Meegesleept
Onze grootste verantwoordelijkheid kunnen we daarbij echter zomaar vergeten: zijn wie je bent en het vervullen van de opdracht die dat met zich meebrengt. Inmiddels leven we in een tijd en een maatschappij waarin het niet draait om overleven. Wij hebben de luxe om onszelf verder te leren kennen. Toch kiezen we er vaak voor (uit gemak misschien of onwetendheid) om onszelf mee te laten slepen in het leven van alledag zonder echt persoonlijke keuzes te maken.

Naar de kern
We zijn meer dan een lichaam, een denkend hoofd of een voelend hart; we hebben ook een ziel. Onze ziel is wie we in essentie zijn, met alles waar we ons bewust van zijn én alles waar we ons niet bewust van zijn (en dat is oneindig veel groter dan je bewustzijn). Luisteren naar je ziel maakt dat je jouw unieke leven vormgeeft met dat wat jij de wereld te brengen hebt. Je gaat naar de kern.

Moed
Werken vanuit je DNA begint in je ziel. Het vraagt moed om naar binnen te kijken, ook op plekken waar het nog donker is. Het is een ontdekkingsreis naar je eigenheid, naar wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Je ontdekt jouw plek en jouw bijdrage. Je maakt jouw keuzes en doet jezelf geen geweld meer aan; dat maakt je ook milder naar anderen. Zullen we samen individuen worden?

www.lelixxor.nl

Advertenties