Tags

, , , , , , , , , ,

vaianaIn de kerstvakantie zag ik de tekenfilm Vaiana. Het verhaal gaat over een meisje dat op een eiland woont en dat door de zee is uitgekozen om een opdracht te vervullen en zo haar eiland te redden.

Er waren veel elementen die ik mooi vond in deze film en over een daarvan wil ik graag meer zeggen. Vaiana is een meisje van nog geen 10 jaar, ze kan niet zeilen en is nog nooit van het eiland af geweest. Dat is ten strengste verboden. Dat zou genoeg moeten zijn om de moed in je schoenen te laten zinken, maar ondanks twijfel besluit Vaiana als het moment daar is tóch te gaan. Ze is vol vertrouwen, omdat ze weet dat de zee haar heeft uitgekozen.

Daarnaast wordt ze al van jongs af aan onweerstaanbaar door de zee aangetrokken. Ze wil dolgraag de zee op, leren zeilen.

Verlangen en vertrouwen
Vaiana gaat; ondanks dat iedereen tegen is, ze niet de benodigde kennis in huis heeft en ook niet direct de meest logische persoon is om dit te doen. Aan de andere kant heeft ze echter alles in huis: het verlangen de zee op te gaan en een rotsvast vertrouwen in die zee.

Onbewuste wijst de weg
De zee is een symbool van het onbewuste. Het onbewuste geeft ons ook boodschappen, het vertelt ons ook om op reis te gaan. Je wordt uitgenodigd jouw reis van de held te gaan. Weet je niet waarheen? Je verlangen wijst je de weg. Het vertrouwen dat je onbewuste weet wat jij nodig hebt, doet de rest. Dan kun je gaan, ook als je niet weet wat je volgende stap is en wat je morgen te wachten staat.

Je ratio snapt hier weinig van. Het zal alle mogelijke bezwaren opsommen en je omgeving zal ongetwijfeld ook een duit in het zakje doen. Toch blijft de uitnodiging staan. Luister je? Vertrek je? Ga je de reis maken die jou op je bestemming brengt?

www.lelixxor.nl

Advertenties