Tags

, , , , , , ,

Zoals vorige week beloofd: deze week deel ik mijn eigen avontuur (in drie delen, want ’t is een beetje lang). Wanneer klopte Gandalf bij mij op de deur? Misschien was dat al toen ik heel jong was en wist dat ik ‘later’ mijn eigen bedrijf wilde hebben. Hoe of wat, dat wist ik nog niet, maar een eigen bedrijf, dat wel.

In 2007 werd ik 30 en ik dacht ‘als ik nu dat eigen bedrijf niet begin, dan doe ik het nooit meer’. Op dat moment was ik in loondienst als communicatieadviseur en ik had niet eens zo direct de behoefte om voor mezelf te beginnen, maar ja… ik had het altijd gezegd, dus… Heel voorzichtig begon ik met één dag in de week, naast mijn baan. Ik logohad een vreselijk, zelfontworpen logo, een naam waar ik niet trots op was en een veel te laag uurtarief. Ik had geen idee.

Stoppen of anders…
Begin 2008 wisselde ik van baan en nog steeds werkte ik één dag in de week voor mijn eigen bedrijf. Mijn voormalig werkgever wilde mij die ene dag wel inhuren, dus zo gezegd, zo gedaan. Uiteraard meldde ik dit allemaal netjes vooraf bij mijn nieuwe werkgever en het was allemaal geen probleem. Tot ik een paar maanden in dienst was en ik op gesprek werd gevraagd door HR. De boodschap was helder: ik moest stoppen met mijn eigen bedrijf of anders… Dat vond ik zo onrechtvaardig dat ik mijn ontslag indiende, zonder dat ik erover nagedacht had of ik wel de kost zou kunnen verdienen met mijn eigen bedrijf. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de nieuwe baan inhoudelijk veel minder bevredigend was dan ik had gedacht, dus wat dat betreft waren het twee vliegen in een klap. Tijd om me zorgen te maken had ik niet, want op het moment dat ik begon had ik twee opdrachtgevers en voor zes dagen in de week werk. Dat luidde een leuke tijd in waarin ik veel leerde, veel werkte en veel geld verdiende.

Gandalf klopt aan
En toch… ergens knaagde het. Was dit het nu? Dat eigen ondernemerschap? Ik koos natuurlijk zelf mijn opdrachten uit en die waren leuk, maar ik zat nog steeds van 9 tot 5 achter een bureau en moest gewoon mijn werk doen. Een eigen visie was niet nodig, ik ging gewoon mee in het geheel van de organisatie. Omdat ik psychologie altijd al wel interessant vond, besloot ik in 2010 een coachingsopleiding te doen naast mijn werk. Ergens tijdens de opleiding moet het plan ontstaan zijn om te stoppen met mijn werk als communicatieadviseur. Wellicht kon ik iets doen met coaching en communicatie voor kleine zelfstandigen? Gandalf klopte op de deur: het is tijd voor een avontuur.

Op het moment dat ik mijn opleiding afrondde, was ik ook bezig met het afronden van mijn lopende opdrachten. Ik had mijn opdrachtgevers gezegd dat ik niet meer beschikbaar was. Dat was net voor de zomer in 2011. Ik verwachtte na de zomer mijn nieuwe bedrijf op poten te hebben gezet en volop aan de slag te zijn. Zo was het tenslotte altijd nog gegaan…

Zwart gat
Niets was minder waar. Na de zomer had ik een naam waar ik wél trots op was – logo-lelixxorL’eliXXor. En ondanks het feit dat veel mensen zeiden dat hij te moeilijk was om te onthouden, niet uit te spreken en nog meer van dat soort opmerkingen die allemaal best waar waren, wíst ik gewoon ‘dit is mijn naam’. Daar heb ik trouwens nooit spijt van gehad, hoewel het inderdaad een tongbreker blijkt te zijn. De naam herbergt namelijk ook vele verrassingen, die precies passen bij elke fase die L’eliXXor tot nu toe doorlopen heeft. Na de zomer had ik ook een huisstijl en een site, maar verder had ik geen idee wat ik nu precies wilde gaan doen. Ik ging netwerken, ontdekte dat ik écht aan acquisitie moest gaan doen en had geen idee hoe ik dat moest aanpakken. Waar begin je met zoiets? Op dat moment begon ik pas te leren wat ondernemerschap inhield. Bedenken wat je wilt en zorgen dat je er komt. Een mailinglijst opbouwen. Mensen leren kennen. Een pitch paraat hebben. Nogal lastig als je eigenlijk geen idee hebt wat je precies te bieden hebt en aan wie. Kortom… ik viel in een zwart gat. En niet zo’n beetje ook. Ik had geen werk, geen idee wat ik wilde en een heel duidelijk idee van wat ik niet meer wilde: terug naar mijn oude werk. Ik zat vast en het was niet leuk.

— wordt vervolgd —

www.lelixxor.nl

Volgende week: Mijn eigen avontuur – episode II. Stay tuned!

Advertenties