Tags

, , , , , ,

Lees episode II (als je hem gemist hebt)

Wat er aan de hand was? Eigenlijk wist ik het wel. Ik zat niet meer op het goede spoor, maar had geen idee wat mijn spoor dan wel was. Ik was de weg kwijt. Ik voelde me somber en mislukt.

Ik bracht mijn situatie in tijdens intervisie, ging naar een business coach. Niets hielp, niets raakte de kern écht. Ik voelde me steeds verder wegzakken, hoe kwam ik hier uit? Het enige waarvan ik weet dat werkt voor mij, is in beweging blijven. Mijn nieuwsgierigheid bevredigen; boeken lezen, leren, ontdekken. En zo kwam het dat ik Coherence integrale organisatiediagnostiek ging doen. Geweldig en fascinerend! Ergens aan het begin van deze leergang werd er een opstelling gedaan met mijn bedrijf. Het was een heftige opstelling waaruit bleek dat ik mijn eigen verhaal kwijt was. Terug in de auto kon ik alleen maar huilen: ik als storyteller had zelf geen verhaal. Wat had ik gedacht om mezelf storyteller te noemen? Inmiddels zie ik hoe waardevol het is dat ik weet hoe het is om in een verhaal te zitten dat misschien wel jouw verhaal is, maar niet je échte verhaal. Toen voelde het vooral als falen. En weer was het Gandalf die op de deur klopte: het is tijd voor een nieuw avontuur, op zoek naar je eigen verhaal.

floortje-opruimenPuin ruimen
Ik besloot mijn tijd en energie aan dit avontuur te wijden. Geen energie te steken in het vinden van opdrachten en nieuwe klanten; wat had dat voor zin als ik mijn verhaal kwijt was? Het was een moeilijke beslissing, maar ook een waarvan ik wist dat het moest gebeuren. Ik sprong in het diepe. Kort daarna volgde een van de heftigste periodes die ik ooit heb meegemaakt. Het was vervreemdend, bizar, donker en tegelijk heel mooi om zoiets mee te maken. Ik boekte een sessie bij mijn coach en deed verder aan ‘zelfmedicatie’: heel veel schrijven en werken met verhalen. Er moest veel opgeruimd worden aan oud zeer, overtuigingen, belemmeringen. Na een paar maanden kwam er meer vorm. Wat voelde dat fijn! Meteen ook kreeg ik een grote opdracht die helemaal een kolfje naar mijn hand was. Een razend drukke tijd volgde, maar ondanks dat wist ik dat ik met een opleiding systemisch werk moest starten. Die stond  al heel lang op mijn verlanglijstje en nu was het tijd. Tijdens die opleiding heb ik niet alleen veel geleerd over systemisch werk, maar is er nog meer puingeruimd, zijn zaken helder geworden. Vorig jaar heb ik keihard gewerkt; voor mijn klanten en aan mezelf. Dat leidde ertoe dat Gandalf afgelopen zomer weer op de deur klopte: is het nu geen tijd om…. Ja, dat was het. Wat ik al langer wilde: me vooral richten op ondernemers en (zelfstandige) professionals.

Persoonlijk én zakelijk
Wat ik de afgelopen jaren erg gemist had, was iemand met wie ik zowel op diep niveau persoonlijk aan de slag kon en met wie ik tegelijkertijd kon sparren om mijn bedrijf vorm te geven en neer te zetten. Het was tijd geworden om zelf die persoon te zijn voor andere ondernemers. Steeds durfde ik de stap niet te nemen en bleef ik werken bij grote bedrijven, maar nu was de tijd daar. Ik nam afscheid bij een fijne klant en schoof een vervanger naar voren. Inmiddels heb ik zoveel kennis en ervaring opgedaan, dat ik ondernemers en (zelfstandige) professionals die op een kruispunt staan heel goed kan begeleiden op hun ontdekkingsreis. Niet kiezen voor dat wat je kent, maar gehoor geven aan de oproep van tafelopstellingGandalf om het avontuur aan te gaan. Om je échte verhaal te vinden en te leven, in de wereld te zetten. Het is mijn ervaring dat je daarbij persoonlijk en zakelijk niet los kunt koppelen, maar dat het wederzijds invloed op elkaar uitoefent. Daarom is mijn eerste stap altijd kijken naar de persoon, dan naar het bedrijf en pas bij de derde stap naar buiten.

Ontdekkingsreiziger
En nu? Hoe is het nu? Ik voel me niet zozeer storyteller meer als wel een ontdekkingsreiziger. Samen met mijn klanten op zoek naar schatten en echte verhalen. Onderweg komen we draken tegen en ruimen we obstakels uit de weg en daarbij komen onvermoede krachten vrij. Ik creëer een ruimte waarin mijn klanten steeds meer van hun echte verhaal en hun bijdrage aan de wereld mogen ontdekken. Ik word geïnspireerd en gevoed door films, boeken en andere verhalen en wat ik daar uithaal, geef ik graag door. Ik ben druk bezig met de opbouw van mijn ‘nieuwe’ bedrijf, want ja, zo voelt het wel een beetje. Tegelijkertijd ben ik bezig met een supermooi product. Ook zijn er plannen voor een e-book. En verder? Ik weet het niet. Vooral veel blijven ontdekken en goed luisteren naar mijn intuïtie, steeds in beweging blijven. Ik laat me graag verrassen…

Wil jij zowel persoonlijk als zakelijk aan de slag om jouw bijdrage in de wereld (verder) vorm te geven? Ben je er klaar voor om op avontuur te gaan? Heb je behoefte aan een sparringpartner voor jou als persoon én voor je bedrijf? Laat het me weten via welkom@lelixxor.nl.

www.lelixxor.nl

Advertenties