Tags

, , , , , ,

wafflestreetOnlangs zag ik de film Waffle Street. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een man – James – die ontslagen wordt uit zijn hoge functie bij een hedgefund en terechtkomt in de bediening bij een eettentje dat 24 uur per dag open is.

In zijn tijd bij het hedgefund knaagt er al wel wat; ‘het is legaal, dus dan is het niet onethisch’ houdt hij zichzelf voor bij de deals die hij sluit. Als James op straat komt te staan, besluit hij dat hij eerlijk werk wil doen en na veel niet zo succesvolle sollicitaties, komt hij terecht bij Papa’s Chicken & Waffles. Het is hard werken voor iemand die niet gewend is aan dit werk, maar als hij hoort dat de eigenaar de vestiging wil verkopen, besluit hij dat hij deze wil kopen. Er is één maar: voordat hij daarvoor in aanmerking komt, moet hij 1000 uur gewerkt hebben in een Papa’s Chicken & Waffles. Thuis levert het hele idee niet meteen enthousiaste reacties op van zijn vrouw, die net zwanger is van hun eerste kind. Toch besluiten ze ervoor te gaan. Het grote huis wordt te koop gezet en ze vertrekken naar een kleiner onderkomen, terwijl James dubbele diensten draait om zo snel mogelijk aan zijn 1000 uur te komen. Als blijkt dat de eigenaar de zaak aan iemand anders verkocht heeft, stort de wereld in. Dan komen zijn vader en opa te hulp die hem het benodigde bedrag willen lenen om zelf een Papa’s Chicken & Waffles te beginnen.

En je hart dan?
Eind goed, al goed, zo lijkt het. Je ziet het hem doen: hij heeft het doorzettingsvermogen, is slim genoeg, heeft het kapitaal, de ervaring, de drive. Wat heb je nog meer nodig zou je zeggen? Als James Papa’s Chicken & Waffles-kok Edward vraagt om bij hem te komen werken, vraagt deze James of dit echt zijn passie is, of hier zijn hart ligt. Eerst praat James er wat omheen. Dan zegt Edward dat hij zíjn werk nog zou doen als hij er niet voor betaald kreeg, hoe zit dat met James? Dan moet James eerlijk bekennen dat een Papa’s Chicken & Waffles niet zijn hart heeft.

Heel hard werken, doorzettingsvermogen, kansen zien én grijpen; het zijn allemaal geweldige eigenschappen en belangrijk in je werk en je eigen bedrijf. Maar als jij (of iemand anders) je niet de vraag stelt of hier echt je hart ligt, kan het zomaar voorkomen dat je heel succesvol wordt, zonder dat dat vanbinnen echt voor vervulling zorgt. Er blijft dan een gevoel van rusteloosheid, van leegte, ontevredenheid, alsof je er net naast zit.

Weer terug
Uiteindelijk besluit hij om terug te gaan waar hij vandaan kwam: de financiële wereld. Maar dan wel op zijn eigen manier. Hij geeft financieel advies aan de mensen die het ’t hardste nodig hebben; de mensen die hij tegenkwam bij Papa’s Chicken & Waffles. Daar ligt zijn hart.

www.lelixxor.nl

Advertenties