Ik heb heel lang niet echt begrepen welke kracht woorden hebben. En met woorden bedoel ik niet alleen hardop uitgesproken woorden, maar ook gedachten en geschreven woorden.

En toch is de kracht van woorden al heel lang bekend. Woorden hebben scheppingskracht. Niet voor niets staat in het boek Genesis te lezen dat ‘God sprak en het was er’. En in het boeddhisme en hindoeïsme kwam de creatie van het universum voort uit de oerklank AUM.

Als ik boeken lees, kan ik enorm gevoed worden door bepaalde woorden of zinnen. Net zoals verhalen je kunnen inspireren om een bepaalde stap te zetten, je vrolijk maken of hoop geven.

Vernietigend
Andersom werkt het helaas ook: woorden hebben ook vernietigingskracht. Als je in plaats van stimulerende, opbouwende woorden te gebruiken negatief denkt of praat, dan creëer je daarmee ook een werkelijkheid. Een die je klein houdt, bang maakt, achterdochtig… Denk je maar eens in dat je een aantal keer ‘ik kan het niet’ denkt voordat je iets gaat doen. Of denk eens aan de doemscenario’s die iedereen weleens door z’n hoofd heeft spoken. Dat zijn geen woorden die je aanzetten tot positieve acties, die je vertrouwen geven of zin om aan de slag te gaan.

Onderstaand filmpje laat zien hoe woorden je werkelijkheid creëren:

Soms geloof je misschien dat het klopt wat je denkt: ik kan dit echt niet of anderen zijn veel beter, aardiger, etc. Misschien voelt het alsof je liegt als je tegen jezelf zegt: ik kan dit of ik ben dit waard. Dan is er meteen een stemmetje dat zegt: nietes!

Tussenstapje
Probeer dan iets te vinden wat dat tegenstemmetje niet oproept. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met: ik wil geloven dat ik dit kan. Dan neem je een kleinere stap, net zo lang tot je een volgende stap kunt nemen en uiteindelijk uitkomt bij wat je wilt.

Hoe praat jij tegen jezelf? Vol begrip, warmte en vertrouwen? Of ben je kritisch, is het niet snel genoeg, kan het altijd beter? Zou je op deze manier ook tegen je geliefde, je vrienden of je kinderen praten? Verander je woorden, verander je wereld…

www.lelixxor.nl

Het filmpje is één van de filmpjes uit de medicijnkast vol verhalen van L’eliXXor. Neem eens een kijkje!

Advertenties