Ooit heeft een wetenschapper ‘bewezen’ dat de ziel van een mens 21 gram weegt, omdat na de dood van een mens hij of zij precies zoveel minder weegt; het teken dat de ziel het lichaam verlaten heeft. 

Of het nu waar is of niet, ik vind het een mooi verhaal. Of een ziel iets weegt en hoeveel dan, zullen we misschien wel nooit weten. Wat wel zeker is, is dat ieder mens een ziel heeft. Of een psyche, voor degenen die het liever op de Griekse benaming houden.

De psyche is essentieel voor het leven. Zonder ziel besta je als mens niet. Je hebt psychische energie nodig om te leven. Een ziel is dus best belangrijk. Toch denk ik op de vraag hoe de ziel eruit ziet, veel mensen een beetje wazig zullen kijken. Huh… wat bedoel je?

Is het niet vreemd dat we zo vaak nauwelijks iets over onze psyche weten, terwijl het zo belangrijk is? Ons hart kunnen we feilloos aanwijzen, onze longen en darmen ook.

Zielzorg
Ok, misschien is het niet zo belangrijk om te weten waar je ziel precies zit of hoe hij eruit ziet. Zonder dat je weet waar je hart zit, kun je nog steeds gezond eten en voldoende bewegen, waarmee je goed voor je hart zorgt. De vraag is dan hoe goed we voor onze ziel zorgen. Weten we wat onze ziel nodig heeft om optimaal te functioneren?

Waar voed je je ziel mee? Welk effect heeft dat?
Weet jij wanneer je ziel(s)gelukkig wordt?
Versta jij wat je ziel tegen je zegt?
Wat speelt zich af in je ziel? Wat wil gezien worden, wat doe je bewust en wat onbewust?

Cruciale grammen
Gewoon maar even een paar vragen. Stel ze eens aan jezelf. Check eens hoe jij met die cruciale 21 gram omgaat, want dat bepaalt zo’n beetje alles; de kwaliteit van je leven, relaties, werk.

www.lelixxor.nl

Filmtip voor de liefhebber: 21 Grams borduurt voort op het idee dat de ziel 21 gram weegt

Advertenties