Tags

, , , , , ,

“Er zijn twee soorten keuzes: comfortabele keuzes en groeikeuzes.” Die uitspraak hoorde ik vorige week tijdens mijn tweewekelijkse netwerkontbijt en die is blijven plakken. Ik had het nog nooit zo horen noemen, maar kon me er meteen alles bij voorstellen.

Van de comfortabele keuzes lig je ’s nachts niet wakker. Dat zijn de keuzes die je maakt waardoor je leven blijft zoals het is. Niets mis mee en soms gewoon erg prettig, zeker als je tevreden bent over hoe het nu gaat.

Achtbaan
Toch maken we ook comfortabele keuzes op het moment dat we eigenlijk helemaal niet zo tevreden zijn met de huidige situatie. Dat komt vaak doordat die andere keuzes – groeikeuzes – doodeng zijn. Dat zijn namelijk de keuzes waarbij je in het diepe springt. De keuzes die lijken op het hoogste punt van de achtbaan, net voordat je met volle vaart naar beneden stort. De keuzes waarbij je afscheid neemt van het bekende, van verwachtingen en van ‘zoals het hoort’ of ‘zoals iedereen het doet’. Groeikeuzes zijn – oh, wat een verrassing – keuzes die je helpen groeien. Ze hebben alles te maken met het gaan van je eigen weg. Hoe meer je die weg gaat, hoe groter de vrijheid wordt die je ervaart. Maar voordat het zover is… groeikeuzes.

Zo’n keuze kun je lang voor je uitschuiven. Je weet waar het pijnpunt zit, je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. En zo hobbel je voort, terwijl het knagende gevoel sterker wordt en het ‘net-niet’ van wat je doet je klein houdt.

Angst voor succes
Vaak denken we dat we groeikeuzes niet durven maken uit angst om te falen of dingen te verliezen. Maar wat als de echte angst nog dieper zit? Wat als de echte angst de angst is om te groeien; groot en krachtig te worden? Zichtbaar te zijn? Wat als het geen faal-, maar succesangst is? Vraag jezelf eens af aan wie je trouw bent als je geen groeikeuzes maakt. Welk deel van jou wordt daar sterker van en welk deel verzwakt? Krab je dan eens achter de oren en vraag jezelf of dat is wat je wilt, of dat écht het leven is dat jij wilt leiden.

Is het tijd voor jou om een groeikeuze te maken? Neem dan contact op via welkom@lelixxor.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek na mijn vakantie (vanaf 14 augustus). Dan kijken we samen wat het beste bij je past. Ik geloof in een mix van persoonlijke sessies en tools voor thuis, aansluitend bij jouw wensen en mogelijkheden.

http://www.lelixxor.nl

Advertenties