Tags

, , , , , , , ,

“You must be longer lasting than the difficulties, there is no other way out.”

Die boodschap kreeg ik vandaag bij mijn kopje thee. Een mooie om mee wakker te worden. Als je het maar langer uithoudt dan die lastige situatie, de problemen of moeilijkheden waar je in zit, dan komt het goed. Sterker nog, dat is de enige manier waarop het goedkomt. Niet echt een bericht waar je vrolijk van wordt op de vroege ochtend (het was 5.45 uur).

Het deed me denken aan een uitspraak van Ducky, forensisch arts in de serie NCIS. Ik weet niet meer in welke context, maar zijn goede raad luidde: “If you’re going through hell, keep going.”

 

Magere tijden
Doorzettingsvermogen heet dat, als je door blijft gaan ondanks de tegenwerking en de moeilijkheden (ik heb het hier trouwens niet over doorgaan tegen beter weten in of omdat je bepaalde noodzakelijke keuzes niet durft te maken; da’s een heel ander verhaal). Als je ook in magere tijden, tijden van moeilijke beslissingen en pittige soulsearching doorgaat.

Bijltje erbij neer
Toch zijn we eerder geneigd het bijltje erbij neer te gooien, te kijken hoe we aan de situatie kunnen ontsnappen. Als dat niet lukt, creëren we niet zelden een verhaal om het gebeuren draaglijker te maken. Of het verstand gaat op nul en de blik op oneindig.

Moed
Wanneer je de moed kunt opbrengen om écht te blijven, te verduren en te zien wat er is, ontmoet je jezelf op een diepere laag. Misschien ontdek je ergens een zwak vlammetje dat geduldig wacht tot het weer volop mag gaan branden, omdat het weet dat dit de weg is die je moet gaan.

Het leven is constant in verandering, niets blijft hetzelfde. Ook die moeilijkheden niet, ook al is er nu nog geen licht aan het einde van de tunnel te zien. Blijf doorgaan, dan weet je zeker dat je het op een bepaald moment achter je kunt laten.

Toch liever ontsnappen?
Creëer je toch liever een ontsnappingsroute, dan is de kans groot dat je dezelfde moeilijkheden in al dan niet gewijzigde vorm de volgende keer weer tegenkomt… en weer… en weer. Net zo lang tot je besluit er deze keer wél doorheen te gaan. Of je moet genoegen nemen met stagnatie (maar dat voelt wel een beetje als dood).

Keep going!

www.lelixxor.nl

Advertenties