Ken je verhalen van mensen die heel erg afgevallen zijn? Ik kan me een verhaal herinneren van een vrouw die 40 kilo of meer was afgevallen, maar in de spiegel nog steeds ‘die dikke vrouw’ zag. In de winkel kocht ze steevast te grote kleding. Haar situatie was veranderd, maar in gedachten was alles nog bij het oude.

Nog steeds hetzelfde
Ik ben nooit 40 kilo afgevallen, maar ik herken ze wel, die gedachten. Ze zijn zo bekend, dat je ze niet kritisch bekijkt en er automatisch in meegaat. Je hebt misschien al heel wat aan persoonlijke ontwikkeling gedaan, oude overtuigingen omgebogen en oud zeer opgeruimd. En toch zeggen je gedachten nog steeds hetzelfde.

Het kaartje ‘ik ben te dik’ hangt nog aan het schap, maar het schap is al lang leeg. Wat er nog moet gebeuren, is dat het kaartje van het schap gehaald wordt. Het schap kan opgeruimd worden. Maar zolang dat kaartje er nog hangt en zijn boodschap verkondigt, lijkt het alsof er niets veranderd is.

Nieuwe situatie, nieuwe gedachten
Het kaartje mag naar ‘het kerkhof van oude gedachten’. De gedachte is het een ingesleten patroon geworden. Je denkt de gedachte, zoals je dat al jaren doet. Nu roep je dit echter een halt toe, want je situatie is veranderd en daar horen andere gedachten bij. Je verwijst de oude denkwijze denkbeeldig naar een plek die jij passend vindt. Een plek waar hij zijn oude dag kan slijten. (Waarschijnlijk moet je hem meerdere keren naar zijn nieuwe plek verwijzen, maar op een gegeven moment heeft hij het in de gaten.)

Ondertussen kun jij gedachten denken die passen bij je nieuwe situatie en die je verder vooruithelpen.

www.lelixxor.nl

Advertenties